Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman modülçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak yıkılmaz, esnek ve sessiz bir konstrüksiyonda olmalı, okşayıcı bir aromaya ve metodik yanmayı esenlayacak semtıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf şerif katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı mürtefi miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en eksiksiz purolar olarak nitelendirilseler de birkötü mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro dâhilerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey sağlıklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet sağlıklı bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız sefa yada lezzet maalesef mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. tamlık muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve dâhilime apiko sarmak dâhilindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro nem değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada dâhililen bir puro mefkûre nem değerlerinde dâhililiyor kabul edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine bakılırsa oldukça birebir ve dâhililebilir en yetkin değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan sefa almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken gayrı bir erkek bu nem değerinin puroya efsus edilen bir paha bulunduğunu ve katiyen dâhililmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk nem üstelikı ortada gidip gelmeden daima aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değemekimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değemektirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca tercüman olmak gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, tütün azalır ve dâhilimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, dâhilimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna çağ ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en eksiksiz paha bu ve bu değerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız şey averaj 6 ay içinde emeklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tevdi üzerine oturmuş bu tip sıcaklıktan bağımsız olmadığı dâhilin mukannen bir çağ içinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca zait alev değemekimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem kıymeti tedarik etmek dâhilin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu paha iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz mürtefi nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o çağ gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in kadimî ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile alay malay gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek dâhilin en eksiksiz yöntem olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem ahiz hem nem tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Geceleyin gündüz yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde mürtefi nem değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak mıhlı bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.