Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün sunumçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak yıkılmaz, esnek ve okşayıcı bir kuruluşda olmalı, kıvrak bir aromaya ve rabıtalı yanmayı sağlayacak huzurıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf duru yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 seneındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten erdemli oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en âlâ purolar olarak nitelendirilseler de birşu denli uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro deruner en uyanıklık etmesi gerekilen şey akıllıca bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer akıllıca bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız kâm yada zevk maalesef pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. cümle saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve derunime apiko varmak derunindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında derunilen bir puro ülküsel nem değerlerinde deruniliyor akseptans edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine bakarak oldukça usturuplu ve derunilebilir en harika değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan kâm aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken değişik bir kişi bu nem değerinin puroya yazık edilen bir ölçü olduğunu ve asla derunilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem farkı arasında gidip gelmeden hepsi aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değalışverişimi purolarına zarar verebilir. Hakeza bir değiş yapacaksanız bunu olanaklı başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem değerleri neyi değalışveriştirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, duman azalır ve derunimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça duman artar, derunimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yüzmek istiyorsanız buna dönem ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size sima en âlâ ölçü bu ve bu değerde derunmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız şey averaj 6 ay içerisinde alışverişlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem verme üzerine kurulu bu model sıcaklıktan hür olmadığı derunin belirli bir dönem içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı başüstüneğunca ziyade alev değalışverişimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti tedariklemek derunin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu ölçü iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek dünyaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz erdemli nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dönem değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içine dağıtılır ve nem in daima ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çalışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile beraberinde tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek derunin en âlâ tutum olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çısoy son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem derç hem nem verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Akşam gündüz yada mevsim intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde erdemli nem değerlerinde çift taraflı çalışarak durağan bir nem kıymeti sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve henüz sağlıklı olmasını sağlamaktadır.